Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Το ζαβό.

Στη φωτογραφία βλέπετε τους ιδιοκτήτες ενός κωλάδικου να δέχονται τα σέβη που τους υποβάλει ο αυτοφωράκιας του καταστήματος.


Το παιδί είναι ζαβό. Τόσο ζαβό που, όταν το πάντρεψαν οι γονείς του, φρόντισαν να δώσουν την οικονομική διαχείριση στη νύφη τους. Αυτή, μαθημένη από Φαρμακοβιομηχανίες και Βουλγαρίες, τά 'κανε ολίγον μούτι μια κι εκεί δεν χρειάζεται να θάβεις τις αμάκες σου σαν τη γάτα το σκατό της.

Υπήρξε εξ επαγγέλματος άεργος και φυλάσσεται σε γυάλα ώστε να παραμείνει εκτός πραγματικότητας και να μην πετάει μαλακίες από δω κι από κει. Ενίοτε τον βγάζουν απ' τη γυάλα, του δίνουν ένα χαρτί που συνέταξαν άλλα ζαβά, για το τι πρέπει να απαγγείλει. Όταν το ζαβό μιλάει εκτός του κειμένου, αμολάει απίστευτες κοτσάνες. Μετά το ξανακλείνουν στη γυάλα.

Του κόλλησαν κάτι ένσημα στην (κρατική τότε) Εθνική Τράπεζα που προσλήφθηκε με τηλεφώνημα του πολιτικού αντίπαλου του μπαμπά του και Πρωθυπουργού της Χώρας, του κυρίου Κώστα, μετά από τηλεφώνημα του μπαμπά του προφανώς, επίσης κυρίου Κώστα. Το αν έχει ιδέα κατά που πέφτει το γραφείο του στην Ε.Τ.Ε. ακούγεται πολύ χλωμό.

Μετά πήρε τη δουλειά του μπαμπά: Έγινε επαγγελματίας βουλευτής και υπουργός, αρνούμενος  ανίκανος να αποδεχθεί ότι στη Δημοκρατία μπορεί, εκτός από Κυβέρνηση, να είσαι και Αντιπολίτευση. Είναι, βλέπεις, αυτή η βαθειά ριζωμένη αντίληψη στο σινάφι τους, ότι δηλαδή ο κρατικός κορβανάς και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι κληρονομικώ δικαιώματι δικά τους - καταδικά τους κι όποιος τους τα παίρνει δεν είναι παρά ένας απεχθέστατος, απαίσιος και άπλυτος βάρβαρος που λαφυραγωγεί ασύστολα την οικογενειακή περιουσία. Ή σύμφωνα με το μεγαλοδιανοούμενο μπογδάνο, κηφήνας, μπίχλας, λαμόγιο και αρχιψευταράς.

Όταν έγινε Υπουργός απέλυσε  καθαρίστριες, δημοτικούς αστυνομικούς, σχολικούς φύλακες και υπαλλήλους της δημόσιας ραδιοτηλοψίας και προσέλαβε ν πολιτικούς του φίλους ως γενικούς γραμματεις, ειδικούς γραμματείς, διευθυντές, υποδιευθυντές, τμηματάρχες άλφα και βήτα και γάμα και λοιπά, παρουσιάζοντας μείωση των δημοσίων κατσαρίδων, sorry, υπαλλήλων κατά ν κι έδωκεν χαράν μεγάλην εις την τρόικα και πήρε και τα εύσημα. Δεν παν χαμένα τα Stanford και τα Harvard.   

Όταν προήχθη σε αυτοφωράκια πήρε προίκα μισή ντουζίνα τηλεκάναλα, μια ντουζίνα εφημερίδες, δυό ντουζίνες ραδιοσταθμούς και μια γκρόσα ιστοσελίδες που τον λιβανίζουν νυχθημερόν. Μόνο η αδερφούλα του τσίνισε γιατί είναι γάτα κι όσο νά 'ναι το αίμα νερό δε γίνεται: Το να βλέπει τον αδερφούλη της γιουσουφάκι του Σαμαρά και του Άδωνη, έ! Πονάει κομμάτι, άσε που ξεφτιλίζει και το σόι κι έχει και τον γιόκα της στην αναμονή.

Καμία έκπληξη δεν μας επιφυλάσσει το ζαβό διότι καμία έκπληξη δεν μας επιφυλάσσουν το κουτσάβι κι ο χοντρός ο κονσιλιέρε που είν' τ' αφεντικά στο μαγαζί. Διότι αποκλείεται να κυβερνήσει ποτέ, μια ζωή ο αυτοφωράκιας θά 'ναι κι ας κατοικοεδρεύσει (κι αυτό χλωμό) στου Μαξίμου.

Βαρέθηκα, τα ματαξαναλέμε αργότερις.